ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

BurgasArt
dariha-530-leva-za-lechenieto-na-viktor Всеки, който желае да помогне на момчето в битката с рака, все още може...
BurgasArt
otryazaha-dostapa-na-pisatel-do-feisbuk-zaradi-dzhendari Изтриха без предупреждение и двата профила в социалната мрежа на...
BurgasArt
evgenii-halachev-redi-blagotvoritelna-izlozhba-dnes За малкия Виктор, който страда от Рабдомиосарком на пикочния мехур, ще...
BurgasArt
hudozhnik-pomaga-na-viktor-ot-burgas-da-pobedi-raka  Малкият юнак е с Рабдомиосарком на пикочния мехур и се нуждае от...

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
milen-na-velene Бывают дни, когда опустишь руки, бывают дни, когда ты ждешь того, случится то, что ждешь и происходит, то, именно того, чего ты ждешь. Случилось...
Вести

Как филмът „Лили Рибката” попадна в джендър споровете?

Филмът е провокация от гледна точка на моето родителство, няма нищо общо с дебата за третия пол, заяви авторът Ясен Григоров
Вълшебната приказка „Лили рибката” – първият български детски игрален филм от близо 27 години, излезе на екраните на 9 февруари. В деня на премиерата в социалните мрежи се появи коментар, придобил лавинообразна популярност. Негов автор е Олга Христова, а публикацията започва с изречението: „Родители, помислете преди да заведете детето си на новия български филм „Лили Рибката”. Според нея „Лили Рибката” е първият „детски джендър филм”.

 Ден по-късно авторът и продуцент на филма Ясен Григоров написа отворено писмо, в което обясни, че филмът „Лили Рибката” е „приказка, която приканва зрителите да вярват във вълшебства, да не се страхуват от различните и да са с широки хоризонти”.
Филмът, който направих, е провокация от гледна точка на моето родителство. Няма нищо общо с тези течения в момента и с обществния дебат за сексуалността, третия пол и т.н., категоричен беше в предаването „Тази неделя” по bTV Ясен Григоров.
„Проблемът е, че без да се чуе другата страна или дори без да се гледа филмът, защото това се случи часове преди неговата премиера, се пуска един крайно негативен коментар и се тиражира от много медии и там става лавинообразната реакция”, отбеляза той.
Григоров подчерта, че всеки има право да изказва мнението си. Според него филмът е вкаран изкуствено в джендър споровете.
Койна Русева, една от актрисите във филма, отбеляза, че след като е прочела въпросното мнение, се е възмутила, тъй като по думите ѝ в него няма грам истина.
„Лошото е, че много хора решават, че това е факт, без да отидат да проверят за какво става дума”, заяви актрисата. Тя изтъкна, че децата виждат съвсем различна история, когато гледам филма.
„Децата виждат една прекрасна приказка и фантазия. Те се вълнуват и дни наред след това разказват за този филм”, подчерта тя, като допълни, че филмът е за отношенията между деца и родители.

Коментари

Вести от региона