Георги Христов: Човечеството омаймунява, няма измъкване от капана на времето

Печат
Категория: Интервю Създадена на Неделя, 27 Ноември 2016 Написана от BurgasArt
Нямам идея дали съществува Бог, но при всички случаи Той е за съжаление, защото трябва да се грижи за 6,5 млрд. маймуни, коментира фантастът
Интервю на Димитър Мишев с писателя
 
Навръх рождения си ден фантастът Георги Христов почерпи бургаската публика с две книги – Сборникът с разкази „Капанът на времето” и „Направление фантастика” – есеистика. И двете наскоро са издадени и още миришат на мастило, а официалната им премиера бе на 16 ноември в Дома на писателя. 
 
Собственикът на ИК“Либра-Скорп“ Денчо Михов каза, че писателят Георги Христов има троен повод за празнуване - две книги + рожден ден и връчи в тази връзка троен подарък – кафе „три в едно“, с което предизвика усмивката на публиката.
 
Михов похвали редактора на книгата „„Капанът на времето” Господин Господинов, като изтъкна, че той е работил много прецизно, защото ръкописите, които пристигнали до издателството, били изпипани до съвършенство.
Сборникът е разнороден по жанрове и затова се състои от четири раздела. „Първият включва научнофантастични разкази, които са по-малко. Фантастиката му е издържана в класическия стил. Има пътувания във времето, времево-пространствени трансформации и всичко, което е необходимо. В някои от разказите е пълно с едни вампири, върколаци, таласъми, караконджули, дяволски изчадия. Кръв се лее, кости се трошат. За почитателите на този жанр разказите на Христов са по-добри от сюжета на холивудските книги“, коментира издателят.
„Характерно за разказите на Георги Христов е неочакваният край. В тях злото или побеждава, или остава ненаказано, както става и в живота. Искаше ми се поне един злодей да е наказан за разнообразие. Вторият раздел в книгата е криминале, третият - с фантастични шеги, а четвъртият е озаглавен „Други“. Книгата е едно прекрасно четиво и си заслужава да бъде прочетена“, добавя Михов. 
„Авторът сподели с мен, че нарича теоретичната си книга  „Направление фантастика” – есеистика, защото няма литературно-критически претенции, но за мен книгата е глобален труд върху фантастиката изобщо, който проследява развитието на жанра от Омир до наши дни“, подчерта Михов.
„В книгата има съвети и към начинаещи автори, и към известни писатели. Оказва се, че утвърдените фантасти са правили повече фактологични грешки, отколкото тези, които нямат опит. Включени са и източни учения, астрологични и нумерологични гадания, Кабала. Книгата може да се използва и като настолно четиво за това как да си направите Руни и да си гадаете. Тя е много полезна и за тези, които имат слабост към окултните учения“, каза още  Денчо Михов.
 
-Наскоро руски мистици обявиха, че Бог бил програмист и матрицата, в която хората живеят, била създадена от Него. Вие пък издадохте „Капанът на времето“. Какво ви вдъхнови и защо решихте да я представите на рождения си ден заедно с другата ви книга “Направление фантастика”?  
-Ами вдъхновиха ме точно мистиците. Не точно руските, а изчетените стари текстове. „Капанът на времето” е просто едно добро попадение и не е моя идея, а на редактора Господинов. Това е просто един разказ от десетките други. Общо взето си направих един подарък за рождения ден, представяйки и двете си книги едновременно на рождената си дата. Колкото до матрицата, ние съществуваме само в една – матрицата на време-пространството, която е основополагаща за Вселената. Тя може да се огъва, разкъсва на места, усуква, но е постоянна величина, с която ще се съобразяваме. Нямам идея дали съществува Бог, но при всички случаи Той е за съжаление, защото трябва да се грижи за 6,5 млрд. маймуни и поне още толкова растения и два пъти повече животински видове.
-Още преди 2,5 хилядолетия древногръцкият философ Платон твърдял, че нашият свят е нереален, а с развитието на компютърните технологии все повече хората се убеждават, че живеем в симулация на реалността. Вероятно тази матрица е един капан на времето. Вие като фантаст имате ли рецепта как да излезем от нея?
-Рецепта как да излезем от нея няма, тъй като техническото развитие на цивилизацията ни е много ниско. Една от хипотезите на кръга учени около Стивън Хокинг е, че ние не сме реални, а отражение върху изпъкналата част на Черна дупка. Ако е така, ако сме само реплики на реално съществуващите, би било ужасно и за мен. 
-Вероятно и вие докато си мислите понякога за теорията на относителността на Айнщайн, си спомняте текста на една песничка на Татяна Йотова. „Всичко видимо е относително, всичко непознато – абсолютно... свършва любовта ни относително, въпреки че абсолютно почва. ... И тече, и тече, мракът относителен огромен, докато не спре някой бъдещ абсолютен спомен“ - това е част от ,,Лирично за относителността”. Какво ще открием, ако излезем от капана на времето?
-Татяна Йотова, разбира се, е чудесен автор на стихове и я слушам винаги с удоволствие. От капана на времето няма как да се отървем, защото както казах време-пространството е същността на нашата Вселена. Някъде другаде може би не е така, но тук не бихме могли да излезем от капана й. 
-След атентатите на 11 септември преди 15 години изтърканата фраза „Светът вече не е същият“, стана любима на анализатори с ум на петел. Тези дни се случи друго знаково събитие – милиардерът Тръмп, който обяви корпорациите за най-големия си враг, е новият господар на света. След избора му човечеството сякаш се събуди. Ако световната мафия не намери начин да спре Тръмп, вероятно много продажни правителства ще паднат. Като фантаст как си представяте бъдещето?
-След тази злощастна дата преживяхме още военни конфликти и финансови трусове, та в резултат светът наистина не е същият. Може би Доналд Тръмп е новото лице, така необходимо на американската политика и ако спази предизборните си обещания, светът ще стане по-интересно място. За мен бъдещето винаги е било мрачно и продължавам да си го представям в тая плоскост – пълно омаймуняване на човечеството. Като цивилизация регресираме.
-Какво бихте пожелали на нашите читатели?
-Специално за вашите читатели много здраве, светли хоризонти и щастливи мигове.

Коментари